Falcons dilemma

Efter beskrivningen av arbetssituationen på Falcons lager och berättelsen om ”kollijägarna” så har jag kommit fram till följande slutsatser:

Personalen i skiften borde roteras så att alla för gör olika saker varje gång de jobbar, de som inte kan köra truck bör bli upplärda och ta truckkort snarast möjligast. Alla personer som jobbar mer än vad som krävs utav dem erhåller poäng istället för den sedvanliga öre-bonusen och det delas även ut ”månades medarbetare” poäng till de som visat god vilja och gott humör på arbetet. Dessa delas enbart ut utav de anställda.

Med poängen kan man sedan buda på de olika arbetspositionerna man får under nästa månad. Man får absolut inte arbeta över lunchen då det är dåligt för moralen, humöret och arbetsplatsen i allmänhet. För att förhindra att någon blir fast på en plats för evigt så kan man samla poängen, de poängen man använder för att buda med förbrukas och om man väljer att inte buda så får man behålla sina poäng. Det totala antalet poäng som skrapas ihop av skiftet kan sedan användas för att ”köpa” diverse olika aktiviteter, exempelvis en fotbollsmatch eller en tv. Detta är något som falcon själv står för med de pengarna de tjänar på att inte dela ut bonusar.

 Jag tror att med hjälp av budningssystemet så känner man att man kan påverka sin arbetssituation och att en etablerad ”lunch-tradition” så kan man samla alla runt ett och samma bord för att öka sammanhållningen. Om man även utser ansvariga för poängsystemet så känner arbetarna att det är de som styr sina egna förutsättningar. Företaget bör sponsra med belöningar ändå för att behålla sin goodwill gentemot sina arbetare och för att visa att de vill att det ska vara roligt så roligt som det går att bli när man jobbar där. 

Sammanfattning:

Ett budsystem med poäng som kan användas både enskilt och utav skiftet som helhet. Poängen används för att köpa skiftaktiviteter och förmåner på arbetsplatsen. De som jobbar hårt kan bli lika rikligt belönade som de som kommer med gott humör och god samarbetsvilja då det är minst lika viktigt som produktivitet.

 Tankar:

Man hade kunnat anlägga en liten valuta istället för poäng, typ falcon-pengar som man hade kunnat använda. Hade kanske fått lite mer grafiks profil och blivit enklare att förstå och handskas med då de flesta känner till begreppet pengar och valuta än begreppet poäng och bonusstegar. Tror att det är viktigt med ”traditioner” ett tydligt ramverk som lätt kan snappa upp nyanställda, man tar hand om varandra.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s