Spel i vardagen

Jag har valt att titta på hur man kan ludifiera en vardaglig situation eller företeelse. Objektet för våran granskning är denna gången Parkeringsplatsen.

Vilka aktörer finns med?

Det är givetvis föraren, passagerarna, medtrafikanter och de ständigt närvarande P-vakterna.

Vad är målet med verksamheten?

Målet är och har alltid varit att få den ultimata p-platsen, den ska gärna vara nära sin slutdestination men får inte vara för långt bort ifrån p-automaten, en liten men ack så viktig balansgång.

Hur uppfylls målen?

Genom att cirkulera runt hela p-platsen för att lättast få en överblick över vilken ledig plats som för tillfället är den bästa.

Vad lockar användaren att göra som systemet vill?

Negativ betingning, följer du inte de utsatta reglerna blir du bestraffad.

Vilka regler begränsar?

Tid, pengar, rutor och pilar på marken. Man får stå för den tid man betalar, gör man inte det så blir man bestraffad via böter. 

För att då få bilister att sluta cirkulera omkring och fördröja och förorena parkeringshusen så skulle man kunna använda ett bonussystem där man får poäng på varje gång man parkerar och hur man parkerar. Parkerar man bara på första bästa så får man mer poäng än om man cirkulerar runt eller sitter med bilen på tomgång för länge. Man skulle även ha vara tvungen att dela ut poäng till sina medtrafikanter till de som man tycker ha förtjänat det för att på så sätt uppmuntra till bättre vanor inom p-huset. Man kan definitivt göra en skala över hur poängen skall delas ut men detta är inget vi forskat vidare i.

Annonser

2 responses to “Spel i vardagen

  1. Vi skall vara vänner i trafiken. Bra Alex. Har du räknat på hur mycket av föroreningarna som just vänta på parkering står för?

  2. Alexander Hallberg

    Nej det har jag inte gjort men jag kan bara tänka mig vad det skulle bli för utsläpp…Mycket hastiga accelerationer och inbromsar där med.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s