Tema, System och Pedagogik

Vad är tema, system och pedagogik?

System, det fundementala och oftast kärnan i de flesta spel, är det som bestämmer hur saker och ting fungerar i spelet. Man kan efterlikna det med universums tyngdlagar som begränsar vårat agerande men också erbjuder fantastiska möjligheter till utveckling. Systemet är även det som gör att spelet blir mätbart, med hjälp av systemet kan man tydligt se vem som vann eller förlorade, hur det gick till när det hände och varför ingen annan vann.

Temat är det grafiska, handlingen och världen som spelet utspelar sig i. Vissa spel har inget tema överhuvudtaget eller har nu blivit bortglömt och oanvändt. Schack, Go och Backgammon är tre exempel på sådana tema-lösa spel. I vissa fall så används temat bara för att göra spelet mer lockande eftersom systemet oftast är svårare att marknadsföra än ett väl utarbetat tema. Risken med att välja tema är dock att man kan bli bortsorterad just för att en person inte vill spela ”just den typen av spel” då de drar alla spel med samma tema över en kamm. Alla spel som utspelar sig under andra världskriget är ju inte likadana.

Temat och systemet i ett spel skiljer sig oftast och det är inte alltid lätt att skilja mellan tema och system. I många spel som är konstruerade efter den tyska modellen (systemet först därefter temat) går det oftast bra att ta bort eller byta ut temat helt och hållet då det är systemet som är i centrum och oftast fungerar bra ändå. I friformsrollspel dock är oftast temat det centrala eftersom det handlar om att uppleva saker som vi inte kan mäta eller uppleva i det verkliga livet. Skulle man ta bort temat ifrån ett friformsrollspel så skulle det inte bli någonting överhuvudtaget då det blir både system- och tema-löst.

Pedagogik är läran om hur man lär sig, de olika sätten som på olika sätt anses vara bäst för att lära ut någonting. Jag har alltid ansett att pedagogik är något väldigt personligt och att man lär sig bäst på sitt eget sätt. Självklart kan vissa pedagogiker vara mer effektiva än andra men jag tror att i slutändan, för att nå maximal utlärning, så måste man anpassa pedagogiken efter människan och inte tvärtom. Just i detta fallet så koncentrerar vi oss inte på så många olika lärstilar utan försöker att begränsa oss till just pedagogik i spel och hur det kan användas på ett bra sätt och vad som gör det speciellt.

Hur relaterar tema, system och pedagogik till varandra? 

 Ett system och temas funktioner är i princip samma i ett pedagogiskt spel det är egentligen bara sättet man använder det på som har förändrats. I ett pedagogiskt spel så är system och teman verktyg som används för att nå ett specifikt slutresultat, exempelvis att komma till en insikt, få ett perspektivbyte eller helt enkelt visa upp hur någonting går till. Pedagogiska spel skiljer sig på flera sätt ifrån vanliga spel, de är exempelvis inte beroende av att vara rättvisa eller underhållande. Ibland kan det till och med vara meningen att systemen ska vara obalanserade så som vi såg i ‘Handelsspelet’. Temat i ett pedagogiskt spel fyller oftast samma funktion som det gör i andra spel men används oftare för att maskera vad spelet egentligen handlar om. Man kan få så sätt ”lura” i personer kunskap om någonting som de egentligen tycker är tråkigt. Exempel på detta ser vi i spelet ‘Kollektivet’ där vi spelar ett spel om EU maskerat i ett rollspel där ett kollektiv står i centrum. Ett pedagogiskt spel kan bli lidande om man sätter för mycket vikt på antingen system eller tema och mår, enligt min åsikt, bäst utav att man grundligt undersöker syftet och målet med spelet för att sedan uttnyttja system och tema för att nå fram till syfte och mål på bästa sätt.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s