Emergens

När jag såg vad denna veckans blogg-uppgift gick ut på så visste jag direkt vilket spel jag skulle välja som exempel, nämligen Half-Life 2 som med sitt stora community och underbara gravitationsmotor gjorde denna emergensen möjlig. Jag pratar givetvis om ett speedrun.

För er som inte vet så är ett speedrun helt enkelt ett race där man ska klara av ett helt eller en del av ett spel på kortast möjligast tid. I nästan alla fall så görs detta helt på spelets villkor då spelarna utnyttjar buggar, genvägar och diverse knep för att ta sig fram igenom banorna snabbare än vad utvecklarna någonsin skulle kunna föreställa sig.

Det som gör HL2 speciellt är att de har en väldigt väl-utvecklad gravitation där man kan ta upp och kasta i princip allting. Detta har då lett till att folk har kunnat ta upp en sak, exempelvis en planka, hoppat upp i luften, kastat ner plankan, fångat den svinsnabbt, hoppat på plankan i luften och därmed kunnat hoppa högre än vanligt. Vissa har till och med gått så långt så att de praktiskt taget flyger igenom banorna på böcker, lådor, tunnor och diverse saker man kan få tag på.

Givetvis förekommer det mycket fusk i form av speedhacks och andra ting men majoriteten av det seriösa speedrunning-communitet bevisar alltid sina runs och lär ut sina tricks till andra.

Jag tycker detta är ett väldigt tydligt exempel på emergens då utvecklarna lagt ner mycket tid och kraft för att göra sitt system så verkligt som möjligt med hjälp av gravitation och interaktion med omgivningen men som sedan omvandlats av spelarna till av det mest använda systemet för ”omöjliga” stunts. 

 Som avslutning väljer jag att citera Salen & Zimmerman när de pratar om emergens:

Pong är ett spel med enkla regler, men det är ändå svårt att på förhand veta hur det går. Det kan bli såväl korta, snabbt avgjorda matcher som utdragna, spännande matcher. Ett annat exempel på ett spel som uppvisar emergent beteende är Poker. Det står ingenstans i reglerna att man kan bluffa, ändå är det en mycket viktig del i spelet.

Jag tycker att detta visar att emergens kan uppstå i princip var som helst och alltid där man inte räknar med det.

Om man följer länken nedan kommer man till en av de mest kända speedrunnsen i HL2:

 http://video.google.com/videoplay?docid=-7597745302270855580

och sedan wikipedias definition på speedrunning där det även finns fler länkar till andra speedruns i spel som Quake och Megaman:

 http://en.wikipedia.org/wiki/Speedrun

och sist men inte minst, Half-Life DoneQuick-teamets forum:

http://z7.invisionfree.com/HL2DQ_Temp_Forum/index.php?s=061780912ae11e71bfe65445d8f2df30&act=idx

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Annonser

3 responses to “Emergens

  1. mayajacobsson

    tycker att du fick med allt riktigt bra!

  2. danielakestam

    Jäkligt stiligt Alex! Half-Life 2 var en av många spel jag hade i bakhuvudet när det gällde emergens. Den där videon var helt flippad, jag tittade inte på hela men den var ett bevis på uppfinningsrikedom och rå färdighet. Väldigt bra skrivet i övrigt!

  3. Bra Alexander!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s